Căsuță din carton, de colorat

    Puteți scoate la imprimantă, pe carton (subțirel) A3 (mai bine mat decât lucios, ca să poată fi colorat ușor), schița din figura de jos. Copiii o pot desena cu creioane colorate sau picta cu acuarele. Apoi se decupează și se lipește. Va rezulta o căsuță cu înălțimea totală de 13,5 cm (pereții înalți de 9 cm) și lungă de 19 cm.

   De ce învățăm la școală
   Unii copiii se întreabă de ce este necesar să învețe multe lucruri la școală, de exemplu matematica. Le puteți arăta cum am proiectat căsuța:  
 
   Am notat lungimea laturii cu x. La jumătatea laturii de sus am ridicat un segment perpendicular pe latură, de lungime jumătate din lungimea acesteia. Rezultă sus două triunghiuri dreptunghice isoscele, cu catetele de lungime x/2 și lungimea ipotenuzei ca în figură.

 Rezultă din calcul că dacă folosesc o coală A3 pot obține o căsuță cu înălțimea peretelui de 9 cm.

   Aceasta este schița căsuței, care trebuie scoasă la imprimantă (de preferință A3, se poate și pe A4 dar va ieși mai mică). Dați clic pe imagine și apoi o salvați în computer.
   Pe un perete lung am pus numai ferestre și ușa pe un perete lateral, pe celălalt perete lateral am desenat ferestre mai mici și ușa. Copiii pot desena pe o parte căsuța în niște culori, pe cealaltă parte în alte culori.

   Această schiță este doar ajutătoare, ca să vedeți cum se decupează, îndoaie și lipește. 
   Se taie după linia roșie groasă AB, apoi după liniile roșii cd și ef.
   Ce este roz se decupează afară. 
   Se îndoaie după liniile subțiri gri
   Se îndoaie spre interior fâșiile albastre și cea verde, vor fi folosite pentru lipirea fețelor laterale.
   Se decupează copacul, se colorează și se lipește pe o bucată de carton (ca să stea vertical).

Exemple de colorări:

Exemplu cum poate fi colorată schița:
   Se decupează cum am arătat într-o imagine mai sus. Se taie afară colțurile albe. Fâșiile gri se îndoaie spre interior, de ele se vor lipi fețele laterale (sau pot fi lipite pe deasupra, cu bandă adezivă).
  Pe o față va arăta ca prima căsuță din desenul cu 4 căsuțe, iar pe cealaltă față ca ultima.

Accesorii
   Căsuța poate fi pusă pe o tavă pentru prăjituri. Pe lângă ea pot fi puse: pom (de mai sus), om de zăpadă, brad. Acestea pot fi lipite pe carton mai gros și decupate. Se lipesc pe un suport mic (dreptunghi) din carton mai gros.
    
   Pe pom pot fi desenate flori, ceea ce îi dă un aspect de primăvară. Sau pot fi lipite flori mici artificiale, scoase dintr-un buchețel.
   V-am pus omul de zăpadă în două variante. Poate fi desenat pe contur cu albastru deschis. Copiii îi pot desena ochii, nasul, gura, fiecare cum știe el. I se poate desena o căciulă.
   Pe brad pot fi puse cerculețe colorate (confeti) și puțină beteală (un fir de jur împrejur), eventual se poate așeza puțină vată pe ramuri sau se poate da cu pastă corectoare albă (ca zăpada). Poate fi  decupat din carton verde.
    
   Omului i se poate pune o căciulă dintr-un triunghi cu un moț în vârf. 
   Așa pot să arate brazii, pot fi colorați de la început cu cerculețe colorate sau lipite apoi. Cu puțină beteală, arată ca un brad de Crăciun! I-am pus așa, pe fond colorat, ca să vedeți că pot fi făcute desene separate (de exemplu se decupează bradul din carton sau hârtie verde și se lipește pe o coală albastră, roșie etc).
   Obiectele decupate din carton și colorate se lipesc pe câte o bucată de carton, ca să stea în picioare (sub fiecare, la decupare se lasă o fâșie pentru lipire, cum am desenat la pom). Se poate tăia un triunghi dreptunghic dintr-un carton ondulat (de la ambalaje) și lipit în spate, ca să țină mai bine.

 
   Mai ales dacă aveți carton mai subțire, puteți decupa omul de zăpadă după liniile roșii. Sau puteți lipi pe spate un bețișor care să îl întărească (de exemplu un bețișor de lemn de la înghețată).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu