Două eleve sunt voluntare SMURD

Au doar 18 ani, dar nu au limite în a face bine! Diana și Teodora au devenit voluntare SMURD încă de pe băncile liceului: „Acum mai avem încă o familie: echipa ISU Suceava!”

   
   La 18 ani, Diana Cărceanu și Teodora Dudici, două eleve din județul Suceava, și-au făcut din voluntariat un mod de viață. Au ales să salveze vieți, una din „pură pasiune”, cealaltă din convingerea că poate face ceva „folositor” pentru ceilalți, „aducând zâmbete pe chipurile oamenilor”.
   Tinerele au un vis comun: să urmeze Medicina! În afară de antrenamentele și intervențiile zilnice, se pregătesc pentru admiterea la facultate și-și gestionează timpul la minut. De doi ani, echipa ISU Suceava a devenit pentru fiecare „a doua familie”, e locul în care merg în fiecare zi, chiar și în timpul vacanțelor școlare. 
   În doi ani de voluntariat, au participat la peste 300 de intervenții, de la incendii la descarcerări și au învățat că „atunci când pleci la un caz, nu știi unde ajungi”.
sursa, sursa video

Un măgăruș în hamac


  Cel mai fericit şi relaxat măgăruş! Se numeşte Leo şi este tocmai dn Brazilia şi iubeşte nespus să se relaxeze într-un loc mai puţin obişnuit pentru un măgar: într-un… hamac.
   Leo este un măgăruş din Brazilia care face senzaţie pe Internet. Imaginile au adunat 99 de milioane de vizualizări.
   sursa

Sticlă cu semințe

 
   Am pus aici cum copiii pot face ușor o sticlă cu semințe (în sticle de diferite mărimi, eu am folosit de la suc Teddy de 0,33 l și de la suc Kaufland de 0,75 l, vedeți cele două sticle din poză).
   Puteți folosi semințe mai ușor de găsit: porumb, fasole, grâu, soia și ce aveți pe acasă, linte roșie, orez, piper, in, muștar etc.

Ion Ţiriac spune "N-am de gând să fiu cel mai bogat om din cimitir"

   Ion Ţiriac (78 de ani) a anunţat că a început deja un proiect prin care vrea să ajute sportul românesc. Cel mai bogat român a dezvăluit că ideea îl va costa 150 de milioane de euro, urmând ca alte 200 de milioane de euro să fie obţinute de la Uniunea Europeană. Fost tenismen, Ţiriac încearcă să ofere ceva înapoi sportului, motiv pentru care va pune bazele, la Otopeni, unei universităţi de sport. 
   sursa

Organizațiile de mediu obțin în Justiție închiderea unei microhidrocentrale

   Curtea de Apel Alba Iulia a menținut joi decizia Tribunalului Hunedoara, de anulare a deciziei de încadrare și a autorizației de mediu pentru microhidrocentrala construită ilegal pe râul Taia, din Munții Șureanu.

   Foto: Valea unui râu, înainte și după amplasarea unei ”micro” hidrocentrale. Sursa foto: organizații de mediu
   Disputa a opus un important ONG de mediu, respectiv Bankwatch România și constructorului unei hidrocentrale pe râul Taia, județul Hunedoara, anume firma italiană Hidro Clear SRL. În mod paradoxal, în proces Administrația de Protecția Mediului a apărat interesele firmei italiene.
   Procesul a fost deschis de APM Hunedoara și Hidro Clear SRL în februarie 2018, după ce în luna noiembrie 2017 Bankwatch România a obținut la Tribunalul Hunedoara o decizie prin care avizul de mediu și decizia de încadrare pentru proiect erau declarate nule.
   Decizia Curții de Apel Alba Iulia, favorabilă ONG de mediu, semnifică demolarea hidrocentralei Taia care este în funcțiune de câțiva ani. Cel puțin așa spunea acum câteva luni Georgeta Barabaș, șef al APM Hunedoara. ”Dacă demersul rămâne definitiv după recurs, APM Hunedoara va da dispoziția de încetare a activității și de desființare a proiectului”, spunea ea. În mod curios, agenția de mediu este însă în acest proces parte împreună cu investitorul italian.
   Ce s-a reproșat proiectului
   „APM Hunedoara a emis decizie de încadrare fără evaluare adecvată, deși hidrocentrala a fost construită în sit Natura 2000, chiar peste un habiat prioritar, şi pe un râu populat cu o specie prioritară, racul de ponoare”, spunea biologul și activistul de mediu, Călin Dejeu.
   El menționează o concluzie a autorităților conform căreia „pe amplasamentul vizat de implementarea proiectului sau în vecinătatea acestuia nu apar (nu sunt prezente său potenţial prezente) speciile de floră şi faună pentru care a fost desemnat ROSCI0087 Grădiştea Muncelului - Ciclovina". Concluzia contravine unui studiu efectuat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, pe parcursul căruia a fost semnalată prezenta a numeroase specii şi habitate pentru care a fost desemnat situl ROSCI0087, inclusiv 3 habitate prioritare şi 3 specii prioritare.
  „Zona din aval a fost defrişată, mai în amonte arinii s-au uscat pentru că le-au fost tăiate rădăcinile când a fost amplasată ţeava, iar şi mai în amonte habitatul, care depinde de regimul hidrologic natural al râului, a fost devastat de diminuarea drastică a debitului”, afirma acesta.
   „Microhidrocentrala nu doar că a fost construit în sit Natura 2000, dar pentru aceasta s-a făcut de la zero un drum de acces care a distrus complet malul răului, chiar şi albia minoră, şi în rezervaţia naturală Cheile Taia (care se suprapune pe sit dar este mult mai mică)”, a adăugat el.
sursa, sursa

Porcușor, hipopotam și șoarece din hârtie (origami)

   Dintr-o coală de hărtie A4 se decupează un pătrat (cu latura cât lățimea foii, 20 cm) sau o coală se taie în două foi A5 (20 x 15 cm). Din pătrat iese un porcușor, dacă este 20 x 15 cm iese mai degrabă un hipopotam. Se pot folosi foi colorate: culoarea piersicii (deschisă) pentru porc, gri pentru hipopotam și șoarece.
   Dați clic pe oimagine ca să le vedeți mărite, apoi le puteți schimba cu clic pe fiecare sau cu săgețile tastaturii ← → .

          
   Pentru șoarece faceți așa;
  
   Pentru porcușor (continuați de la imaginea cu roz de mai sus):
      
   A ieșit ceva care seamănă cu un hipopotam, mai ales dacă ar fi fost făcut din hârtie gri, pentru că am folosit hârtie A5 (20 x 15 cm, jumătate de coală ministerială A4).
 
   Dacă am folosit un pătrat de 20 x 20 cm (decupat dintr-o coală A4), a ieșit un porcușor.
   La porc i-am lipit muchiile de sus (cu scoci sau lipici) ca să stea unite. La șoarece urechile îi stau prea îndepărtate și i-am lipit vârfurile de corp. I-am lipit și muchiile de sus, dar trebuie îndepărtate cele de jos, că altfel devine prea subțire și nu stă în picioare. 
   Copiii pot colora aceste animăluțe.
  (Toatele desenele îmi aparțin și am încercat să le fac cât mai ușor de înțeles, cu excepția celor două de la început, luate dintr-o carte.)

Desene de colorat, cu iepurași drăgălași. Iepurii fac ouă roșii

   Vedeți în această postare unul din motivele existenței acestui blog, despre cum putem face bucurii copiiilor bolnavi mult timp, unii chiar internați în spitale cu lunile. În poza de jos de acolo apar niște copii care se joacă. Vedem o fetiță care și la joacă este cu perfuzia la ea. Pentru copii poate fi stresant să stea internați mult timp. Diferite activități îi pot ajuta să se simtă bine și să se vindece mai repede. 
   Lucrurile prezentate aici sunt bune pentru toți copiii, și pentru cei sănătoși.
   Cei care faceți vizite la copii bolnavi mult timp sau aveți copii bolnavi, mai ales la copii mici, le puteți face o surpriză plăcută așa:
    
  
   Puteți lua desene (planșe) de colorat cu iepurași de pe internet și să le dați copiiilor să le coloreze. Le puteți lua pe acestea: dați clic pe imagine și apare mărită, o luați cu clic-dreapta și Save as ... . Nu eu am făcut desenele (doar l-am colorat pe primul). Copiii le pot colora pe ecran sau imprimate pe hârtie, cu creioane colorate, cu carioci sau cu acuarele.
   Apoi le povestiți despre iepurași (de exemplu ce mânâncă ei, ce le-ați dat) sau pot vedea videouri cu iepurași drăgălași, de exemplu din această postare (am găsit ceva mai interesant). Le spuneți despre iepuri, cât sunt ei de frumoși și drăgălași etc. Apoi le dați niște ouă roșii mici, vedeți aici cum se fac și le spuneți: pentru că ai fost cuminte, un iepuraș ți-a făcut ou roșu (este o greșeală să legăm ouăle roșii de Paști, când se știe că, pentru copiii cuminți, iepurii fac ouă roșii tot anul). Le veți putea citi mirarea și surpriza pe fețișoare. Să vedeți ce bucurie pe ei!
 

   Vedeți și alte postări despre iepuri aici.

Terapia cu iepuri

   Iepurii blânzi și drăgălași pot fi folosiți pentru copiii și oamenii care trec prin dureri sufletești, depresii, pentru cei cu autism etc.
   

După moartea mamei mele, am descoperit puterea terapiei cu iepuri

de Jenn Eckert 
   Am primit-o pe Betsy cu o săptămână înainte de moartea mamei mele și cu mai puțin de două luni înainte de nunta mea. Mama mea a fost cea mai bună prietenă a mea, iar pierderea ei a fost unul dintre cele mai grele lucruri cu care am avut de-a face în viață. Mi s-a părut ca viata mea s-a ruinat. Singurul motiv pentru care m-am trezit dimineața era că știam că nu pot lăsa acest iepuraș în vârstă de șase luni să moară de foame. Betsy mi-a simțit durerea și s-a ridicat pe canapea și a stat lângă mine. Nu m-ar părăsi și în ea am găsit puterea de a începe să mă vindec.
   În acel moment lucram pentru Aurora Health Care și știam că avem animale de terapie și credeam că dacă Betsy mă poate ajuta pe mine, cu siguranță ar putea ajuta pe ceilalți care au nevoie. Studiile arată că iepurii pot fi animale de terapie mai bune decât câinii, deoarece iepurii sunt mai puțin intimidanți. Copiii, în special, tind să vadă câinii ca animale de joacă, ceea ce îi stimulează, iar iepurii ca animale liniștite, ceea ce este liniștitor. 
   Am trecut prin întregul proces de certificare și în noiembrie 2013, Betsy a devenit un iepure terapeutic. Am început să facem vizite la Spitalul de Psihiatrie la care am lucrat, apoi am extins la alte spitale, case de îngrijire medicală, universități. Și am făcut evenimente comunitare cu copii cu autism și adulți și copii provocați mental. 
   În decembrie 2013, mă gândeam să am un prieten pentru Betsy. Când am ajuns la adăpost, Walter stătea în colț, speriat, tremurând. Avea șase luni și știam că trebuie să vină acasă cu noi. În timp ce mă uitam prin acte, când am ajuns acasă, am observat că s-a născut exact în ziua în care mama a murit. El a fost darul meu foarte special de Crăciun de la ea. Ne-a trebuit destul timp să-l obișnuiam pe Walter, dar pe 5 martie 2016, Walter a trecut testul de certificare. Acum aveam doi din cei patru iepuri de terapie certificați de Pet Partners în statul Wisconsin.
   Una dintre poveștile mele preferate era când eram lângă un  lac și am luat o ceașcă de cafea, o femeie a venit la mine și a întrebat dacă ar putea face o fotografie cu Walter și Betsy, afirmând că fiica ei ar fi atât de fericită. Ea a spus că iepurele nostru a salvat viața fiicei sale. După ce a văzut-o pe Betsy, ea le-a cerut părinților săi un iepure. Au ieșit și au adoptat unul, iar fetița a devenit mai optimistă, are grijă de iepuraș și pare să aibă o viziune mai pozitivă asupra vieții. (Pentru copii pot fi potriviți și cobaii, numiți și porcușori de Guineea).
  Imaginile au fost oferite de Ronald McDonald House, Health Heelers, fotografia MilPAWkee și Jenn Eckert.
   Sursa și fb

Ghirlandă din hârtie (poate fi pusă în bradul de Crăciun)

   Se decupează mai multe benzi din hârtie colorată (sau carton subțire, pentru lățime ceva mai mare) și se lipesc să formeze o bandă mai lungă. Sunt frumoase ghirlandele făcute din două culori.
 
     
   Dați clic pe imagini și vor apare mărite (le puteți reda cu clic sau cu săgețile tastaturii).
   Lipiți cele două benzi la capete (cu bandă adezivă etc) ca să nu se desfacă.
   Puteți face mai multe ghirlande mici de diferite culori (de exemplu roșu - verde și galben - albastru) și le lipiți (intercalat) ca să obțineți o ghirlandă mai lungă.

Un copil face jucării pentru copiii bolnavi


   Băiatul face jucării pentru copiii bolnavi de cancer, aflaţi în spitale (vedeți aici despre ce este vorba). Are doar 12 ani, vârstă la care alţii preferă mai degrabă să se joace.
   Totul a pornit din momentul în care micuţul a vrut să cumpere jucării pentru copiii din spitale. Pentru că părinţii i-au spus că nu-şi permit, băieţelul că a început să facă singur jucăriile.
   Oameni cu suflet mare au auzit de iniţiativa sa şi au început să-i doneze materiale pentru contrucţia jucăriilor.
   Băiatul profită de timpul liber pentru a face jucăriile minunate, pe care le trimite apoi celor aflaţi în suferinţă
   Copilul este un adevărat exemplu de bunătate, de la care avem cu toţii ceva de învăţat.
   Fetița din imagine a primit o jucarie făcută de el.
   Sursa (cu video)

Activităţile caritabile reduc simptomele depresiei

   Participarea persoanelor care au depăşit vârsta de 50 de ani la activităţi caritabile, de cel puţin două-trei ori pe săptămână, reduce în mod considerabil efectele depresiei.
   În acelaşi timp, implicarea voluntarilor la activităţile caritabile le-a îmbunătăţit starea generală de sănătate, iar longevitatea lor a crescut în mod vizibil.
   Cercetătorii de la Centrul de Geriatrie de pe lângă Universitatea din Toronto (Canada), care au realizat acest studiu, au dorit să evalueze impactul acestor activităţi caritabile, organizate de biserici şi de societăţile de binefacere, asupra persoanelor dornice să vină în ajutorul vârstnicilor.
   Totodată, aceste activităţi colective  au îmbunătăţit şi calitatea vieţii oamenilor bătrâni ocrotiţi prin aceste demersuri de binefacere, susţin cercetătorii. 
   sursa

Faceți ușor bucurii (mari) copiiilor bolnavi mult timp

În videoclipurile de mai jos: 
O fetiță se joacă cu iepurele ei
Un iepuraș drăgălaș
Foarte mulți iepuri pe insula japoneză Ōkunoshima
Mai mulți iepurași drăgălași



   Acest blog l-am început (vedeți aici articolul) având în vedere că sunt copii internați în spitale cu săptămânile și chiar cu lunile și am vrut să găsesc metode prin care să îi fac să se simtă mai bine.
   Dacă cunoașteți astfel de situații (chiar copii bolnavi acasă), le puteți face o bucurie ușor: le arătați videoclipuri cu iepuri drăgălași și le dați ouă roșii - vedeți aici cum se fac
   Le puteți da în tot timpul anului și copiii se bucură.
   Este valabil și pentru copiii sănătoși.

De 8 Martie

   Să  aveți parte de multă fericire și sănătate, zile frumoase și senine cu multe împliniri și bucurii!

Free Hugs cu animale


   
   Contul celui care a pus videoul pe youtube nu mai este, și ca să îl puteți vedea, vi l-am postat eu aici.

   La câteva săptămâni după ce am postat acest videoclip, am găsit un articol:
Îmbrățișările cresc nivelul de fericire
Sentimentul de singurătate este alungat
Au beneficii importante asupra sănătății
   Vedeți mai multe aici.